Portocalele sunt fructele care nu lipsesc de obicei din meniul nostru zilnic, fie consumate ca atare, fie in sucuri, dar niciodata pana acum preparate intr-un sos pentru un fel principal. Asa ca mi-am propus sa incerc o reteta deosebita, inspirata tot din bucataria italiana.

Aromele ingredientelor pentru sosul picant s-au intrepatruns minunat. Dulceata portocalelor combinata cu ceapa rosie taiata marunt, ardeiul picant si patrunjelul s-au potrivit perfect alaturi de bucatile suculente de muschiulet.

Pentru acest preparat avem nevoie de:

– 1 muschiulet de porc

– sare, piper

Pentru sos:

– o portocala

– o ceapa rosie

– o legatura de patrunjel

– sare

– ardei iute (chili / jalapeno)

– 3 linguri suc de portocale

Modul de preparare:

Muschiuletul se taie in rondele de 1 cm si se prajeste pe o tigaie tip gratar.

Pentru pregatirea sosului, ne ocupam intai de portocala. Aceasta trebuie decojita, taiata in felii si indepartate pielitele. Fiecare felie se taie apoi pe jumatate.

Ceapa se taie in cubulete mici. La fel si patrunjelul, dar nu foarte marunt.

Se amesteca ceapa, patrunjelul, bucatile de portocala, sucul de portocale, putina sare si ardeiul iute, in functie de cat de picant doriti sa fie sosul.

 

 

Garnitura aleasa pentru acest muschiulet de porc este traditionalul risotto alla milanese, a carui savoare completeaza de departe intregul preparat.

Pentru reteta de risotto alla milanese avem nevoie de:

– 150 gr. orez cu bob rotund, special pentru risotto

– 100 ml. vin alb sec

– 600 ml. supa de pui

– o ceapa

– cateva firisoare de sofran

– 50 gr. parmezan

– 50 gr. unt

Modul de preparare nu este dificil, insa trebuie sa cam stati pe langa el pana este gata.

Puneti supa la fiert si cand da in clocot, reduceti focul la minim.

Taiati ceapa marunt si o caliti 3-4 minute in jumatate din cantitatea de unt.

Adaugati orezul, pe care il prajiti putin pana devine translucid, dupa care adaugati vinul.

 

Cand s-a evaporat tot vinul, puneti sofranul. Adauga apoi un polonic de supa si mestecati, iar dupa ce se evapora, adaugati un alt polonic si tot asa pana terminati toata supa.

Totul ar trebui sa dureze aprox. 20 de minute. Risotto este gata cand boabele sunt usor moi, dar inca “al dente” cum spun italienii.

Adaugati restul de unt si parmezanul proaspat razuit si mestecati.

Risotto se serveste cald, simplu sau ca garnitura.

Noi l-am servit alaturi de muschiulet de porc in sos picant de portocale.