Saramura din biban de mare
Inainte de a incepe prezentarea retetei, trebuie sa mentionez ca niciodata nu mi-a placut pestele. Oricare ar fi fost el. Insa cand am ajuns pentru prima data in Grecia, am zis ca trebuie sa mananc si eu totusi macar o data un peste. Din zecile de feluri disponibile am ales bibanul de mare (sea bass). Pot spune ca mi-a placut foarte mult. De atunci, am inceput sa manancam acasa doar biban de mare. Si cel mai bun preparat s-a dovedit de departe saramura. Mai jos aveti o poza cu inculpatul.
Si cum suntem in postul Pastelui, iar duminica, 25 martie, este dezlegarea la peste, acest preparat este tocmai potrivit pentru un pranz in familie.
Pentru 2 persoane avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 2 bibani de mare curatati de solzi
– 3 rosii
– 1 ardei
– 8 catei de usturoi
– 3 linguri sare
– ardei iute in otet sau proaspat – in functie de cat de iute va place
– 1/2 lingurita boia de ardei iute
– patrunjel
– 1 l apa
Mod de preparare:
Curatam pestele de solzi si ii evisceram . Eu le-am taiat si capul pentru ca am avut niste pesti cam mari. Presaram sare deasupra si in interior. Incingem un gratar electric sau o tigaie tip gratar si asezam pestii pana se patrund pe jumatate, dupa care ii intoarcem pe partea cealalta si ii lasam pana sunt gata. Atentie, pestii sunt gata de a fi intorsi in momentul in care se dezlipesc usor de pe tigaie. Pielea nu trebuie sa se desprinda de carne.
Taiem rosiile pe jumatate, ardeiul in 4-5 felii si punem legumele intr-o alta tigaie incinsa. Se coc legumele pana se inmoaie. Cand sunt gata le scoatem intr-un castron si le curatam de pielita. Dam legumele prin blender. Cateii de usturoi ii zdrobim.
Intr-o cratita cu un diametru de 24-26 cm punem 1 l de apa si cele 3 linguri de sare. Cand apa da in clocot, adaugam legumele, cateii de usturoi, ardeiul iute si boiaua si mai lasam sa dea cateva clocote.
Adaugam si pestele si mai lasam totul la foc mic 1-2 minute. Stingem focul, acoperim cratita si lasam saramura 10 minute.