Astazi am vrut sa pregatesc un desert deosebit care sa contina neaparat visine. Vroiam o placinta gen apple pie, frageda, sfaramicioasa. Am gasit exact ce imi doream. Este vorba de pate brisee, un aluat care se potriveste de minune la orice placinta sau tarta. Cat imi doream eu sa mananc o placinta cu visine, dar dupa ce am gustat-o, aluatul m-a cucerit definitiv. Sigur voi repeta experienta, atat cu visine, cat si cu mere. Trebuie incercata!

Pentru pate brisee (aluatul de tarta) am folosit urmatoarele ingrediente:
– 280 gr. faina
– 225 gr. unt rece taiat cuburi
– o lingurita sare
– o lingurita zahar
– 6-8 linguri de apa foarte rece (aprox. 40 ml.)

Pentru umplutura:
– 400 gr. visine
– zahar, dupa gust (50-100 gr.)
– sucul de la jumatate de lamaie
– 2 lingurite amidon

Mod de preparare:
Cu ajutorul unui robot de bucatarie amestecam putin faina cu zaharul si sarea. Adaugam cuburile de unt si pulsam de cateva ori pana compozitia devine sfaramicioasa. Adaugam cate o lingura de apa rece si mai amestecam pana formam un aluat.


Din aluatul rezultat formam 2 bile, una mai mare (2/3) pentru foaia pe care o asezam in tava si una mai mica (1/3) pentru foaia de decor, de deasupra.
Invelim cele doua bile in folie alimentara si le punem la frigider minim o ora, maxim 2 zile.
In acest interval pregatim visinele. Le spalam, le curatam de samburi (daca aveti visine congelate, le decongelati din timp si le lasati la scurs intr-o sita). Peste visine adaugam zaharul, sucul de lamaie, amidonul.
Scoatem cele doua bile de aluat de la frigider si le lasam aprox. 10 minute sa se inmoaie putin, cat sa le putem intinde cu sucitorul. Infainam suprafata de lucru si intindem foaia mai mare. O asezam in tava cu grija si o intepam din loc in loc cu furculita.

Punem visinele in tava.

Intindem si a doua foaie, pe care o taiem in fasii subtiri de 1,5 cm si dam forma placintei, ca in imaginea de mai jos.

Acoperim tava cu folie de aluminiu si o introducem in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 30 de minute. Scoatem folia de aluminiu, reducem temperatura la 175 grade si mai lasam aprox. 30 minute, pana se rumeneste frumos.
Scoatem placinta din cuptor si o lasam se sa raceasca complet inainte de a o servi.
Pofta buna!