Asa cum este denumita si in titlu, zacusca de ardei capia are ca element principal, ardeiul. Am vrut sa ma abat putin de la reteta clasica si sa pregatesc pentru iarna o zacusca mai light, mai dulce, mai aromata, mai parfumata. De retinut ca zacusca de ardei capia trebuie sa contina in cea mai mare parte ardei capia copt. De regula cantitatea de ardei este dubla fata de cea de vinete.
Ingredintele folosite sunt:
– 4 kg ardei capia copti
– 2 kg vinete coapte
– Sare, piper, cimbru
– Frunza de dafin
– Ulei
Modul de preparare este foarte simplu, insa necesita ceva timp, daca pregatiti toate ingredientele odata. Se spala bine vinetele si ardeii, dupa care le coacem fie la gratar (ar fi de preferat), fie in cuptor. O data legumele coapte, le asezam intr-un vas, presaram sare pentru a le curata ulterior mai usor si le acoperim cu un capac. Dupa ce terminam de curatat legumele, le lasam sa se scurga cateva ore. (Tip: puteti coace vinetele si/sau ardeii din timp, le tineti la congelator, astfel incat in momentul in care aveti toate ingredientele gata, doar le decongelati si le puneti la foc).
Dupa ce s-au scurs, taiem legumele marunt. Punem uleiul la foc mic intr-o cratita suficient de mare. Adaugam ardeiul, cimbrul si foaia de dafin si amestecam bine pentru a nu se lipi sau arde. Ulterior punem si vinetele, pe care le incorporam cu grija. Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand periodic. Potrivim zacusca de sare si piper.