Tajine este un vas de gatit, specific marocan cu un capac conic care poate fi utilizat atat pe aragaz, cat si in cuptor. Termenul “tajine” semnifica atat vasul de gatit, cat si mancarea propriu-zisa. In continuare va prezint o reteta marocana care personal mi-a placut foarte mult, fiind foarte parfumata si gustoasa.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 5 pulpe superioare de pui cu os
– 100 gr. masline negre
– 5 linguri ulei de masline
– o legatura coriandru
– o lingurita scortisoara
– 2 linguri sare
– o lingurita boia dulce
– 1/3 lingurite boia iute
– 1/4 lingurite sofran
– o ceapa
– 4 catei de usturoi
– 3 linguri suc de lamaie
– piper

Mod de preparare:
Spalam pulpele de pui si le punem deoparte.
Pregatim marinata: intr-un bol mai mare punem 3 linguri ulei de masline, scortisoara, sofranul, sarea, boiaua dulce, boiaua iute, usturoiul taiat marunt, jumatate de ceapa tocata, coriandrul tocat. Amestecam bine si adaugam putina apa. Asezam pulpele de pui in bolul in care am pregatit marinata, intoarcem pe o parte si pe alta carnea si lasam 15 minute la marinat.


In vasul tajine incingem 2 linguri de ulei de masine si punem pulpele de pui, peste care turnam tot sosul in care a stat. Adaugam si maslinele, jumatatea de ceapa ramasa, tocata marunt, sucul de lamaie si lasam sa dea intr-un clocot, dupa care reducem focul la minim.


Punem capacul si lasam sa fiarba timp de 50-55 de minute.
Mancarea se serveste calda, direct din vasul tajine, alaturi de o portie de cous-cous, orez, piure sau ce garnitura va place.
Pofta buna!