Ce poate fi mai imbietor decat niste merdenele proaspat scoase din cuptor, cu un miros ce ameteste pe oricine si un gust care adulmeca orice pretentios?

Asa s-ar descrie aceste minunate merdenele, devenite reteta favorita a familiei inca de la descoperirea ei. Meritul apartine Laurei Laurentiu, cea de la care am preluat si eu aceasta reteta in cea mai mare parte.

Gustul lor imi aduce aminte de merdenelele pe care le mancam in copilarie, cand inca retetele se mai respectau. Acum ca am descoperit reteta, pot spune ca nu ma mai atrage nicio patiserie pe care o intalnesc in cale.

Asadar, pentru 6 merdenele de toata frumusetea avem nevoie de:

– 250 gr. faina

– 150 ml. apa

– o lingurita otet

– o lingurita sare

Pentru uns:

– 150 gr. unt

Pentru umplutura:

– 250 gr. telemea

– un albus de ou

Mod de preparare:

Pentru inceput facem un aluat din faina, apa, sare si otet. Aluatul rezultat trebuie sa fie nelipicios si elastic.

Cele 400 gr. de aluat rezultat le-am impartit in 6 bile de greutati echivalente, circa 68 gr. fiecare.

Apoi am intins pe suprafata de lucru unsa cu ulei, fiecare bila, intr-un dreptunghi nu foarte subtire si am uns-o cu unt.

Urmeaza impachetarea. Se aduce latura stanga spre mijloc, apoi se aduce si latura dreapta. Capetele se aduc apoi spre interior si se impatureste ca in poza de mai jos.

Se procedeaza astfel cu cele 6 bile, dupa care pun la frigider pentru min. 30 minute .

Se ia fiecare bucata si se intinde intr-o foaie subtire, se adauga o lingura de branza amestecata cu albusul de ou si se impacheteaza sub forma de merdenea, ca in pozele de mai jos.

Se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Se pun la cuptorul preincins la 220 grade pentru aprox. 20 minute, pana se rumenesc.

Se servesc calde, pana nu mai ramane nicio urma de merdenele in farfurie.