Cozonac
Nu cred ca exista sarbatoare romaneasca fara cozonac. Mai mult decat atat, cozonacul este asa de bun, ca nu e necesar sa fie o ocazie speciala ca sa il mancam. Singurul impediment este ca necesita un grad destul de ridicat de munca, dar si destul timp petrecut pe langa el. De Paste am facut primul meu cozonac. Pot spune ca a iesit foarte bun si il voi mai repeta negresit.
Pentru aluatul de cozonac avem nevoie de ingredientele urmatoare:
– 1 kg faina (cernuta)
– 50 gr. drojdie proaspata
– 200 gr. unt
– 500 ml. lapte
– 300 gr. zahar
– 6 oua
– coaja de lamaie
– vanilie
– 30 ml. ulei
Umplutura cu nuca:
– 200 gr. nuca
– 300 ml. lapte
– 150 gr. zahar (dupa gust)
– un praf de scortisoara
Umplutura cu mac:
– 200 gr. mac
– 200 gr. zahar
– 300 ml. lapte
– stafide
– coaja de lamaie
– 2 linguri pesmet
– 100 gr. unt
– vanilie
Mod de preparare:
Intr-un castron separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu o lingurita rasa de sare pana se deschid la culoare. Albusurile le batem pana devin spumate si tari ca pentru bezea. Punem deoparte 50 ml. lapte, iar restul de lapte il incalzim si dizolvam zaharul, fara insa a-l fierbe. Asezam laptele deoparte si il lasam sa se raceasca pana ramane caldut, apoi adaugam galbenusurile frecate cu sare, albusurile batute, coaja de lamaie si vanilia.
Pregatim maiaua. Intr-o craticioara punem cei 50 ml. de lapte ramas pe care il incalzim foarte putin. Frecam drojdia cu un varf de lingurita zahar si o adaugam la lapte. Punem si 2-3 linguri de faina (din acel kg, nu in plus!) peste drojdie si amestecam. Acoperim craticioara cu un servet si o asezam intr-un loc ferit de curent, pana creste.
Facem o gaura in mijlocul fainii si turnam maiaua crescuta si incepem sa framantam.
Adaugam putin cate putin din compizitia de oua cu lapte si continuam sa amestecam.
Topim untul si il adaugam treptat la compozitia de cozonac. La sfarsit adaugam si uleiul, de asemenea usor incalzit in prealabil.
O data inglobate ingredientele incepem framantatul cozonacului propriu-zis. Aluatul rezultat trebuie sa fie moale, lipicios si cu foarte multe bule. Daca framantati cu mana, dureaza cam 30 de minute.
Lasam la dospit intr-un vas suficient de mare, acoperit, intr-un loc ferit de curent, pana isi mareste volumul.
Impartim aluatul in 2 (depinde cat de mari doriti sa iasa cozonacii). Asezam o parte de aluat pe masa de lucru bine infainata. Intindem aluatul cu mana, nu cu sucitorul, intr-o forma dreptunghiulara.
Punem umplutura de nuca si/sau mac si rulam strans. Va rezulta un sul mai lung pe care il indoim la jumatate. Fiecare parte o vom rasuci catre exterior si o vom infaina.
Vom rasuci apoi partile catre interior sa dam forma cozonacului.
Asezam cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt si il mai lam la crescut circa 20 minute.
Inante de a-i baga la cuptor, ii ungem cu galbenus de ou amestecat cu 3 linguri de lapte si presaram seminte de susan.
Incingem cuptorul la 160 grade si introducem cozonacii pentru 20 minute, dupa care marim temperatura la 170 grade pentru inca 40 de minute. Cozonacii vor sta la cuptor cam o ora.
Scoatem cozonacii din cuptor si ii lasa sa se raceasca complet inainte de a-i taia.
Umplutura cu nuca
Punem la incalzit laptele cu zaharul. Adaugam si nuca si amestecam pana cand compozitia se va ingrosa, iar laptele va fi complet absorbit. La sfarsit adaugam scortisoara. Lasam umplutura cu nuca sa se raceasca, dupa care o putem folosi la cozonaci.
Umplutura cu mac
Punem stafidele cu o seara inainte in lapte, sa se inmoaie si sa se umfle.
Spalam macul cu apa rece, il punem apoi intr-o cratita si turnam peste el apa clocotita. Il tinem asa cateva ore.
Il scurgem de apa si il pisam bine in blender.
Punem macul la fiert cu laptele, pesmetul, zaharul si vanilia, amescand pana se formeaza o asta groasa. La sfarsit adaugam untul. Lasam sa se racoasca si abia apoi adaugam si stafidele inmuiate si coaja de lamaie.
Este destula munca, dar rezultatul este pe masura.
Pofta buna!