Supa gulas este in topul preferintelor mele, la egalitate cu ciorba de burta. Exista variate retete de gulas, dar toate au la baza doua componente esentiale: ceapa in cantitate aproape egala cu cantitatea de carne si boia dulce. Ceea ce va propun astazi este o reteta creata pe baza supei gulas pe care o mananc de fiecare data cand sunt plecata din tara, la un han turistic situat in apropiere de Budapesta. Sigur ca vor exista persoane care vor constesta folosirea rosiilor in aceasta reteta, dar stiti cum e vorba aia: cate bordeie, atatea obiceie. Pot spune ca am reusit sa „reproduc” acea supa in totalitate si sunt foarte mandra de asta.

Pentru aprox. 8 portii de supa gulas avem nevoie de:
– 1 kg. rasol de vitel/vita
– 3 cepe mari (ale mele au cantarit 700 gr.)
– 3 morcovi mici
– 70 gr. telina
– 2-3 cartofi fainosi
– 3 l apa
– 500 ml. suc de rosii
– ulei de masline
– sare, piper dupa gust
– o lingurita maghiran
– o lingurita chimen macinat
– o lingura boia dulce
– 4 linguri ulei de masline

Mod de preparare:
Pentru inceput ne ocupam de carne, pe care o taiem in bucatele de aprox. 3 cm. Intr-o oala incingem uleiul de masline, apoi adaugam carnea.

O lasam la foc mic sa se patrunda putin, timp in care taiem ceapa marunt. Cand am terminat de curatat si taiat ceapa, o adaugam la carne si lasam oala la foc mic timp de 5 minute cat sa se inmoaie ceapa.

Turnam 1 l de apa peste carne si ceapa, punem capacul si lasam la foc mic timp de 1 1/2 ore. Daca scade prea mult apa, mai adaugam cat sa acopere carnea. Timpul de 1 1/2 ore poate varia in functie de cat de proaspata este carnea. Dupa trecerea timpului adaugam morcovii taiati betigase sau rondele si telina, completam cu apa si lasam sa fiarba in continuare.

Cand legumele sunt aproape fierte, adaugam boiaua, chimenul, sucul de rosii si lasam sa dea cateva clocote.

Punem si cartofii taiati cubulete de 3 cm, de marimea bucatilor de carne. Asezonam cu sare, piper, maghiran si lasam oala acoperita la foc mic pana sunt fierte toate legumele si carnea.
* Este important sa folositi cartofi fainosi pentru a-si lasa amidonul si a ingrosa putin supa.

Va doresc pofta buna!