Astazi se sarbatoresc cei 40 de mucenici din Sevastia, fiind cea mai importanta sarbatoare a primaverii dinainte de Pasti.

Am tot incercat in anii trecuti mucenici cumparati si nu mi-au placut, astfel ca m-am hotarat sa caut o reteta pe care sa o prepar acasa. Si am gasit-o! Mi-am facut un obicei din a pregati retete combinate din cele gasite pe internet (in cazul de fata, una din ele apartinand unei fete de pe culinar.ro si o alta apartinand Iuliei (gourmandine.ro)) si rezultatul m-a fascinat, iar laudele nu au intarziat sa apara.

Pentru inceput voi prezenta ingredientele necesare pentru 18 mucenici, cati mi-au iesit mie:

Pentru aluat:

– 800 gr. faina

– 125 gr. zahar

– 500 ml. lapte

– 7 gr. drojdie uscata

– 150 gr. unt

– 75 gr. miere

– jumatate de lingurita de sare

Pentru uns aluatul:

– 100 gr. unt

– zahar vanilat

Pentru uns mucenicii inainte de cuptor:

– 1 galbenus

– 50 ml. lapte

Pentru sirop:

– 300 ml. apa

– 150 gr. zahar

– esenta de rom

– 1 plic zahar vanilat

– coaja de la o lamaie

Pentru uns mucenicii gata copti:

– miere

Pentru presarat mucenicii la final:

– nuca

Se prepara un aluat moale, elastic, nelipicios din ingredientele prezentate mai sus. Aluatul se poate prepara atat in masina de paine, cu mixerul (gen KitchenAid, Kenwood) sau framantat cu mana. Se amesteca drojdia cu zaharul. Se adauga laptele si se mesteca cu lingura de lemn, dupa care se pune faina treptat, ca sa se incorporeze bine, fara sa faca cocoloase. Se adauga si sarea. Cand amestecul incepe sa capete un aspect de aluat, chiar moale, se incepe framantarea cu mana. Se intercaleaza faina cu untul, apoi si cu mierea si se framanta pana cand aluatul devine nelipicios, elastic. In functie de calitatea fainii se poate adauga/renunta la o lingura de faina.

Aluatul astfel rezultat se acopera si se aseaza intr-un loc ferit de curent pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se amesteca galbenusul de ou cu cei 50 ml. lapte si se lasa deoparte.

Pentru prepararea siropului, se adauga intr-o craticioara apa (300 ml.), zaharul (150 gr.), esenta de rom si zaharul vanilat si se pun la foc pana se topeste tot zaharul si siropul da in cateva clocote. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, iar la urma se adauga coaja de lamaie.

Se macina si nuca.

Se amesteca untul cu zaharul vanilat si se lasa deoparte.

Cand aluatul este gata crescut, se aseaza pe o suprafata presarata cu putina faina si se imparte in 3 bucati. Eu am cantarit aluatul si l-am impartit in 3 bucati egale (aprox. 460 gr. fiecare).

Se ia cate o bila de aluat si se intinde pe suprafata de lucru o foaie de vreo 5 mm sub forma de dreptunghi. Se ia 1/3 din cantitatea de unt cu zahar vanilat si se intinde pe suprafata dreptunghiului.

Apoi se impatureste foaia pe jumatate si se taie fasii ca in imaginile de mai jos.

Fiecare fasie se taie la alte doua fasii, fara a le separa. Se rasucesc si se da forma unui covrig, apoi a unui opt (8).

Se aseaza mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu amestecul de galbenus si lapte.

Se aseaza in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru 15-20 de minute.

Cand sunt rumeniti se scot din cuptor si se ung cu siropul preparat mai sus, apoi cu miere si la sfarsit se presara cu nuca.

Pot fi serviti atat calzi, cat si reci. Sunt extrem de pufosi, au un gust deosebit de bun si un miros ce inveseleste intreaga casa.

Va doresc pofta buna!