Crepe Suzette este unul din cele mai fine deserturi frantuzesti, avand la baza binecunoscuta reteta de clatite, invaluit intr-un sos de portocale parfumat si flambat la final cu lichior de portocale (Cointreau sau Grand Marnier).

Aceasta reteta este potrivita atat pentru o masa festiva, cu invitati deosebiti, pe care doriti sa ii impresionati cu un desert spectaculos, cat si pentru un pranz romantic, alaturi de persoanele dragi, pe care doriti sa le rasfatati cu un desert delicios.

Asadar, pentru 10 clatite avem nevoie de:
– 110 gr. faina
– 2 oua
– 275 ml. lapte
– un praf de sare
– o lingura zahar pudra
– 50 gr. unt
– coaja de la o portocala

Pentru sos avem nevoie de:
– 180 ml. suc de portocale
– coaja de la o portocala
– coaja si sucul de la o lamaie mica
– o lingura zahar pudra
– 50 gr. unt
– 3 linguri lichior de portocale (Cointreau am folosit eu), plus alte 3 linguri pentru flambare

Mod de preparare:
Se pregateste un aluat pentru clatite din ingredientele de mai sus. Se aseaza faina si sarea intr-un bol. In mijloc se face o gaura in care se adauga ouale. Se toarna putin cate putin lapte si se amesteca usor, atsfel incat sa nu se formeze cocoloase. Se topeste untul intr-o tigaie si se toarna doua linguri de unt topit peste aluat, apoi se adauga si zaharul si coaja de portocale, dupa care se amesteca pana se incorporeaza bine toate ingredientele.


Intr-o tigaie se incinge o lingurita din untul topit, apoi se toarna jumatate de polonic din aluat. Acesta trebuie intins pe toata suprafata tigaii, intr-un strat subtire. Aceste clatite trebuie sa fie mai subtiri decat cele normale. Se prajeste pe o parte pana capata o culoare aurie, aprox. 1 minut, apoi se intoarce pe partea cealalta pentru inca aprox. 30 de secunde.


Dupa ce sunt gata toate clatitele, se prepara sosul.
Intr-un bol se amesteca toate ingredientele (sucul de portocale, coaja de portocoale, sucul si coaja de lamaie, zaharul pudra, lichiorul de portocale), mai putin untul.
In tigaia in care se vor pregati clatitele Suzette se topeste untul. Cand s-a incins, se adauga sosul pregatit.

Se lasa tigaia la foc mic circa 10 minute, amestecand din cand in cand. Cand sosul a inceput sa se lege putin, se adauga cate o clatita, se lasa sa se incalzeasca, pana va da in clocot si apoi se incepe plierea. Se impatureste pe jumatate, apoi in sferturi.


Se lasa clatitele in sos cateva minute la foc mic. Urmeaza apoi micul spectacol, flambarea. Se ia tigaia de pe foc, se toarna 3 linguri de lichior si cu un aprinzator de aragaz se flambeaza clatitele. Se scutura usor tigaia astfel incat flacara sa cuprinda toata suprafata si se mai lasa pe foc pana se evapora tot alcoolul.


Crepes Suzette se servesc calde, alaturi de o cupa de inghetata de vanilie.

Pofta buna!