Una din cele mai fine, aromate si gustoase supe. Doar apartine bucatariei italiene, preferata mea in materie de preparate. Reteta originala contine doar rosii si usturoi, fara alte adaosuri de legume, insa cum n-am rezistat, am mai modificat-o putin. Rosiile si ardeii confera supei o culoare irezistibila, incat devine aproape imposibil sa nu doresti sa mananci o farfurie de supa presarata cu frunze de busuioc si crutoane.

Asadar avem nevoie de:

– 1 kg. de rosii
– 2 ardei rosii
– o ceapa medie
– 1 morcov
– 7 catei de usturoi
– 750 ml. supa
– 50 gr. pasta de tomate
– ulei de masline
– cimbru
– busuioc
– sare, piper dupa gust

Pentru inceput incingem cuptorul la 200 grade. In acest interval taiem rosiile si ceapa in jumatati. Morcovul si ardeii ii taiem in sferturi. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt aranjam legumele taiate (rosiile si ardeii se aseaza cu pielita in sus), plus cateii de usturoi intregi. Se toarna putin ulei de masline deasupra legumelor, apoi tava se introduce in cuptor pentru 40-50 de minute. Nu va spun ce miresme vor raspandi legumele in intreaga casa.

Cand legumele sunt coapte, le scoateti din cuptor. Curatati rosiile si ardeii de pielite.

Puneti pe foc supa si pasta de tomate, dupa care adaugati si legumele. Lasati supa sa dea in cateva clocote pentru a se intrepatrunde aromele. Asezonati cu sare, piper si cimbru.

Intr-un castron scoateti legumele si pastrati supa. Dati prin blender legumele, adaugati busuioc uscat (daca aveti busuioc proaspat, il taiati marunt si il adaugati la sfarsit) si in functie de cat de groasa doriti sa fie supa crema, mai adaugati din supa ramasa.

Supa crema trebuie sa fie nici prea groasa, nici prea lichida. Se serveste cu crutoane (bucatele de paine introduse la cuptor la 170 grade pentru 5-10 minute pana incep sa devina maronii).

Acestea fiind zise, va invit la o delicioasa portie de supa crema de rosii.


Va doresc pofta buna si o primavara minunata!