Daca exista un preparat pe care l-as savura oricand as avea ocazia, cu siguranta foietajul ar fi acesta. Indiferent ca are umplutra sarata, dulce sau doar niste seminte presarate deasupra, foietajul ramane in topul preferintelor mele. Si al intregii familii.

Desi pasiunea pentru gatit am descoperit-o relativ recent, dorinta de a ma implica in pregatirea unor preparate mai complexe/complicate m-a ajutat sa le reusesc.

Asadar pentru aluatul foietaj avem nevoie de:

– 200 gr. faina
– un galbenus
– 50 ml. apa minerala
– 70 gr. iaurt gras
– sare

Pentru uns aluatul:

– 90 gr. unt
– 15 gr. faina

Pentru umplutura:

– 50 gr. bacon
– 6 ciuperci urechi de lemn
– 50 gr. mozarella
– 15 masline fara samburi

Modul de preparare este destul de simplu, mai complicat este modul de prezentare, in functie de imaginatia fiecaruia.

Din faina, sare, apa minerala, galbenus si iaurt se formeaza un aluat nelipicios. Untul se amesteca cu cele 15 gr. de faina.
Pe suprafata de lucru unsa cu putin ulei se intinde o foaie din aluatul rezultat si se unge cu untul pregatit.

Apoi se taie in 8 patrate. Se ia un patrat si se indoaie spre mijloc, peste care se pune patratul din directia opusa, continuandu-se astfel pana se aseaza toate cele 8 patrate unele peste altele.

Se aseaza cu laturile pliate in jos, se infoliaza si se da la frigider pentru 15 minute.

Se intinde apoi o alta foaie, repetandu-se procedeul de mai sus. Se taie aluatul in 8 patrate si fiecare patrat se pliaza. Se da din nou la frigider pentru 30 minute.
Intre timp se pregateste umplutura. Ciupercile se pun in apa fiarta pentru 15 minute pana se umfla. Apoi se taie felii subtiri. Se taie bucatele mici si baconul, maslinele se taie felii, iar mozarela se da pe razatoarea mica.
Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu putin ulei si se intinde o foaie de circa 4 mm grosime. Se incepe modelarea, functie de preferintele si imaginatia fiecaruia. Cam asa au rezultat foietajele mele.

Modelele rezultate se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se ung cu un albus de ou, dupa care se introduc in cuptorul preincins la 180 grade pana se rumenesc frumos (15-20 minute). Cand foietajele incep sa se rumeneasca, se scot din cuptor si se presara cu mozarella, dupa care se mai introduc la cuptor pentru inca 5 minute.

foietaj aperitiv

Sunt delicioase. Pofta buna!