Cum sunt o mare amatoare de retete italiene, nu puteam sa trec cu vederea reteta de paine cu masline. Am pierdut o zi cautand reteta „ideala” din punctul meu de vedere si am sfarsit prin a gasi o paine cu masline traditionala care necesita vreo 18 ore timp de dospire, plus coacere la 300 de grade. Uitandu-ma la cuptorul meu, am constatat ca nu merge decat pana la 270 de grade.

Am renuntat la acea reteta si am mai tot cautat altele, pana am gasit in sfarsit ce cautam.

Painea rezultata este extraordinara. Exact ce imi doream la o paine: miez dens, gust intens de masline, coaja crocanta, usor presarata cu faina. Ce sa mai? Painea perfecta.

Avem nevoie de:

– 250 gr. faina

– 3 gr. drojdie uscata

– o lingurita miere

– o lingurita sare

– 185 ml. apa calduta

– 60 gr. masline fara samburi, taiate felii (eu am avut masline deshidratate)

Intr-un castron punem faina si sarea. In mijloc adaugam drojdia, mierea si turnam apa cate putin, timp in care mestecam cu o lingura de lemn. Adaugam si maslinele taiate felii.

Aluatul rezultat este lipicios si elastic. Il acoperim cu folie alimentara si il lasam la dospit 2 ore.

Dupa trecerea timpului, asezam aluatul pe suprafata de lucru bine infainata si il acoperim cu faina, fara sa framantam.

Cuptorul il incingem la 220 grade si punem in el o cratita de inox (eu am avut de fonta) cu capac pe care o lasam in cuptor pana se atinge temperatura setata. Scoatem cratita cu mare grija si punem painea infainata in ea. Acoperim cratita cu capacul si punem painea la cuptor pentru 40 de minute. Dupa trecerea celor 40 de minute, scoatem capacul si mai lasam painea sa capete o culoare maronie timp de 10-15 minute.

Asa arata gata scoasa din cuptor.

Painea cu masline a devenit preferata mea. Clar!

O sectiune minunata!