Mi-am adus aminte zilele trecute de focaccia umpluta cu mozzarella pe care obisnuiam sa o fac. De data aceasta insa am ales varianta simpla, fara umplutura. Tot ce pot spune este ca abia am asteptat sa se racoreasca putin dupa ce am scos focaccia din cuptor, ca am si mancat jumatate. Doar eu! Este o paine deosebit de buna, cu un gust pregnant de ulei de masline si o aroma ametitoare de rozmarin proaspat, careia pur si simplu nu ii poti rezista. Cine iubeste preparatele italiene, iubeste si focaccia fara indoiala.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
– 1 pachet drojdie uscata
– 440 gr. faina
– 30 ml. ulei de masline
– o lingurita sare
– 230 ml. apa calduta

Pentru decor:
– 3 linguri ulei de masline
– rozmarin proaspat (sau uscat, in lipsa)
– sare grunjoasa

Mod de preparare:
Amestecam apa calduta cu drojdia si lasam 5 minute pana devine cremoasa. Adaugam faina, uleiul, sarea si framantam pana obtinem un aluat omogen, moale, nelipicios. Aluatul rezultat il punem intr-un bol uns bine cu ulei de masline. Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la dospit pentru 1 1/2 ore.
Dupa trecerea timpului, punem aluatul intr-o tava bine unsa cu ulei de masline. Intindem aluatul in tava usor, cu mana, turnam cele 3 linguri de ulei de masline, presaram rozmarin proaspat, taiat si sare grunjoasa. Acoperim tava cu un prosop si mai lasam la crescut inca 30 de minute.


Preincalzim cuptorul la 260 grade si introducem tava pentru 7 minute, apoi reducem temperatura la 240 grade si lasam focaccia la cuptor pentru inca 14-15 minute sau pana capata o culoare aurie.
Asezam focaccia pe un gratar sa se racoreasca putin, dupa care o servim simpla sau alaturi de o salata sau orice altceva doriti.


Pofta buna!